събота, 27 юни 2009 г.

Предистория и основаване



Читалище "Просвета" село Градец, Видинско е основано на 28 Ноември 1928 година от група учители и ентусиасти. Първоначалното му седалище е в частен дом в селото. По-късно в кръщелницата на местната черква - "Св. Пророк Илия", а след това и в училище "Христо Ботев".
През 1937 година се взема решение да се построи читалищна сграда. Строежът й съвпада с избухването на Втората световна война. Но въпреки тежките условия, с доброволния труд на местното население, кметското ръководство на селото с кмет Георги Иванов, завършват строежа на сградата.
През 1944 година, при преминаването на съветската армия през селото, на читалищната сцена е изнесена и първата театрална постановка в тяхна чест.
През 50-те години с читалищни средства бива електрифицирано селото: ..."и изведнъж цялото село светна..." Това можем да прочетем в книгата на Борис Бошняшки "Първи опит за история на село Градец, Видинско". По-късно парите са върнати на читалищното ръководство.
Това е периодът, през който се поставят първите основи на богата читалищна дейност, белязала неговото съществуване вече 80 години: театрална, хорова, танцова, библиотечна, краеведска, благотворителна, обществена дейност.
Новото време поставя нови предизвикателства пред читалището и неговите дейци. Днес то разполага с добре запазена база, библиотека, информационен център, интернет връзка, както и богата творческа дейност. Дейност, представяща местния фолклор на престижни сцени в региона и страната. Читалищните състави за автентичен фолклор са добре познати на фестивали и събори, донесли много награди и призвания за читалището ни и най-вече - за популяризирането на Видинския фолклор!

Няма коментари:

Публикуване на коментар