неделя, 4 април 2010 г.

Лазаруване 2010





Отново е пролет, но за пръв път в една седмица е Благовещение , Лазарова събота и Цветница - едни от най-големите християнски празници предвестници на Великден !
Лазар е предпоследната събота преди Възкресение Христово . В календара на хрисниянската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - Възкресението на Лазар ( брат на Марта и Мария, жител на град Витания, близо до Ерусалим . Иисус Христос го извежда от гроба и възвръща към живота. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на град Китон, о-в Кипър!
В българския традиционен календар Лазар се свързва с най-представителния, изпълнен със символика и драматизъм, пролетен и момински обичай, Лазаруването. На този ден млади момичета, облечени в празнична носия, окичени с цветя и венци и украсени кошници тръгват по къщите пеейки лазарски песни за моми и ергени, млади невести, малки дечица, за плодородие, за Лазар и наричат за здраве и берекет стопаните, а те ги даряват с яйца, плодове, бучки захар, орехи и парички за здраве на къщите си! Отварят порти и врати за да влезе младостта, невинността и красотата в домовете им, за да бъде годината им здрава и плодоностна. Има поверие, че която мома не е лазарувала не се е момувала за да я видят ергените и да се ожени.
" Тук ми казаха имало мома хубава, мома хубава Лазаре, мома гиздава.
Кат ми хубава Лазаре да я годиме, да я годиме Лазаре на връ Гергьовден.
На
връ Гергьовден, Лазаре с вакло агне и руйно вино".
Много са лазарските песни, които се пеят и в с. Градец. От 12 години този неповторим пролетен обичай е възкресен към местното читалище "Просвета" за да не прекъсва тази прекрасна българска традиция. Рано сутринта на Лазар от читалището тръгва групата за автентичен фолклор "Лазарки" и до късния следобед обикаля и пее из цялото село. Пее и нарича : " Където сме минале родило се, преродило, та на земята натегнало! От два класа - крина жито, от два грозда - чебър вино! ". Многа са възкресените лазарски песни които пеят красивите лазарки: " Ой Лазаре, Лазаре", "Лазар се вози на златни кола", "Лаленце се люлее", "Пасло момче", "Шила мома", "Тук ми казаха..", "Тука лани дойдохме" и други. Събраните яйца и дарения преди години са отивали за местното училище "Христо Ботев", но след неговото закриване читалището ги дарява на лазарките за труда им! В късния следобед, след като са обходили селото, отново се връщат в читалището и хвърлят венчетата си в близката река Тополовец, а на Цветница отиват всички на празничната литургия в местния храм "Св. Пророк Илия"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар