вторник, 10 август 2010 г.

КОПРИВЩИЦА 2010






ОТЗВУЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА 2010- ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА САМОДЕЙЦИТЕ И ЧИТАЛИЩАТА ОТ ВИДИНСКАТА ОБЛАСТ И НЕДОСТОЙНО ПОВЕДЕНИЕ НА ОРГАНИЗАТОРКАТА ЗА ОБЛАСТТА НИ!!!

Уважаеми читатели,

Читалищното настоятелство на Народно читалище”Просвета 28.11.1928” село Градец, Община Видин се обръща към Вас, като областен вестник, на чийто страници през годината единствено намираме материали за читалищата от Видинска област, чрез които много Ваши читатели разбраха за голямото фолклорно събитие на България-НАЦИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР КОПРИВЩИЦА 2010!

С настоящата статия желаем да споделим мненията си от това фолклорно събитие, както и да поздравим всички участници на сцената на представянето на Видинския фолклор и да КАЖЕМ:

Уважаеми господа,

Скъпи самодейци и читалищни ръководители, независимо , че населението на видинско изчезва, Видинска област участваше наред с големите области с завиден брой участници и състави и се завърна с 19 златни плакета и грамоти за всички участници/даже се наложи журито да търси назаем плакети от другите сцени, защото всички състави бяха на отлично ниво с малки изключения/, и това участие стана не на организирана от някого основание, а най-вече на труда на самите участници и на читалищата, чийто представители са. Правя тази забележка, да не си присвои някой тези заслуги на обикновените хора, и да се изтипоса пред Министерството на културата, колко добър организатор е! Та като стана въпрос за организатор, да Ви кажем:

Първо:Имаше ли такъв?

Отговор: Да, ама за какво?!

Оказа се, че Министерството на културата /МК/, е оторизирало Областните управи, а те са оторизирали местните Регионални-експертно читалищни центрове/т.н.РЕКИЦ/, като поделение на министерството и като отговарящи за читалищната дейност за 28- области в страната, и най-вече като „експерти” за читалищата, и нормално е да бъде така, при положение, че държавата им плаща да извършват дейност в подпомагане и оказване на компетентна помощ на читалищтата.За организатор на Видинска област, бе определена г-жа Славена Петрова, като представител на Видинския РЕКИЦ.

Второ:Какво направи за организацията на Копривщица 2010 въпросната г-жа?

За нея- 1.Организира настаняването на цялото си семейство в Копривщица /на собствени разноски /по нейни думи/ , за пръв път от многобройните й пътувания досега с читалищата/.

2. Ходатайства пред журито на ІІ сцена, конкретно пред проф.д-р Елена Кутева, да бъде класиран състава на Капитановци, в чийто състав играе и тя, за да участват в гала концерта на БНТ, при закриването на събора на 8 август, без да се съобрази, че това става в присъствието на няколко наши колеги и в 14 часа на 7 август, при положение ,че още област Видин е в началото на своите изяви, вече се знаеше, че Капитановци са номинирани, въпреки несъгласието на всички членове от журито!

3.След като, разбра какви поразии направи на нашия и на останалите състави, за пръв път ни звънна, за да ни каже,че тя няма нищо общо, и че няма да играе на гала концерта, защото пътува за Русе, сиреч има алиби и е бетон!

КАКВО НЕ НАПРАВИ, А ТРЯБВАШЕ!

1.Среща на ръководителите на всички читалища, участващи на събора, за разясняване на последните изисквания за участие!

2.Раздаване на програма за участие и то по ОБЩИНИ в област Видин, както направиха всички области, а не програма от 5 юни от регионалния преглед с “copy-paste” хоп за Копривщица (която ни бе изпратена на 6 август в 10 сутринта, когато ние вече бяхме на път) и това създаде неудобството на много състави, които пътуваха заедно да се изчакват с часове на сцената под палещото слънце, облечени в дебелите носии, за да могат да се приберат на около 60 км от Копривщица, без да са яли целия ден, като се наложи пеша да слязат от поляните до града, колко му е 3-4 км след всичко гореизложено, някои без и полагащата му се кифла и малка вода от Министерството, защото не са знаели или не се имали списъци за да ги вземат за хората си.

3.Да бъдем уведомени да имаме табели за автобусите от къде сме за да не ни вземат такса паркинг.

4.Да бъде като организатор от първия състав до излизането на последния, а не Видинска област да ЗАПОЧНА БЕЗ ОРГАНИЗАТОР ПРИ СЪСТАВИТЕ НА НЕГОВАНОВЦИ и завърши без микрофони и жури, та последните участници , за жалост състава на село Антимово да свири на публиката, без озвучаване и журиране, което е явно пренебрежение не само към самите участници, но и към Община Видин!

5.Колкото и да обича да танцува в състава на Капитановци и в който и друг състав да е, ЕТИКАТА НА СЛУЖИТЕЛ И ОРГАНИЗАТОР, ПРЯКО ЗАЕТ И ОТОРИЗИРАН ЗА ТОВА СЪБИТИЕ НАЛАГАШЕ ДА НЕ ИЗЛИЗА НА СЦЕНАТА КАТО САМОДЕЕЦ, ЗА ДА НЕ СЪЗДАВА КОНФЛИКТИ И НАСТРОЕНИЯ СРЕД ДРУГИТЕ УЧАСТНИЦИ И СЪСТАВИ, КАКТО СЕ И ПОЛУЧИ !

6.След като обеща да ни звънне за часа на гала концерта и призираните за това, трябваше до 23.оо часа да я търсим ние, като накрая каза, че са избрали само Винарово да представлява Видинско и никой друг състав , с което ни излъга, защото първоначално са искали и Гъмзово, но поради късния час и разпускането на състава за почивка, гъмзовчани отказват, се предлага състава на Винарово, а след обаждането на господин Даниел Спасов от БНТ, за да ни попита защо не сме Градец на концерта, че му били казали, че сме си тръгнали, се оплака от „нахалната жена от Капитановци, която му предложили, и вместо 2 минути му отнела 4, като лишила предаването от край”, съвсем потвърди организаторските способности на г-жа”П”. Браво!

ЗА ТОВА НЕПРОФЕСИОНАЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА Г-ЖА ПЕТРОВА, С КОЕТО ИЗЛЪГА НАЙ-ДЪЛГОГОДИШНИЯ СЪСТАВ ОТ ВИДИНСКО, УЧАСТНИК НА ВСИЧКИ КОПРИВЩЕНСКИ СЪБОРИ И ЗЛАТЕН МЕДАЛИСТ ОТ ВСИЧКИ ТЯХ , ЦЕЛИЯ СЪСТАВ ЖЕЛАЕМ НЕЙНАТА ОСТАВКА И ЗАЯВЯВАМЕ:

1.Господин Областния Управител да направи среща на всички участници, както направиха всички негови колеги от областите в РБългария и той да ни връчи грамотите и златните плакети, както го изисква протокола, а не въпросната чиновничка, да ни ги даваше без да видим протокола на журито и да разберем тяхната оценка и кой как е номиниран!

2.Господин Видив, като Кмет на Община Видин и работодател на г-жа Петрова да изисква обяснение от нея за непрофесионалното й държане към участниците специално от Видинска Община и пристрастеното й лобиране за състава от Капитановци!

3.Всички тези доводи ще бъдат дадени на Господин Министъра, чието Министерство оряза читалищните субсидии с 25% два дни преди Коппривщица, а има пари да издържа чиновници като г-жа Петрова, които работят всичко друго, но не и за каузата и доброто на читалищата!

Ако читателите искат да научат нещо по-хубаво за чудото Копривщица, могат да посетят сайтовете в Интернет, за да се убедят, че още на другия ден след закриването на събора могат да видят информация и снимки от участията на всички области , с изключение на Видинско, защото г-жа Петрова е в отпуск.

Пролет Борисова

Няма коментари:

Публикуване на коментар