събота, 16 април 2011 г.

Лазаруване 2011





Отново е Лазар! Песните на красивите лазарки изпълниха пролетния ден с неповторимите лазарски песни за здраве, берекет и благополучие. От ранната сутрн на днешния 16 април пъстрите лазарки започнаха благословията си, минавайки в много от домакинствата в село Градец, където гостоприемните стопани ги дариха с яйца, лакомства и парички! Момичетата ги благословиха с песни, танци и пожелания за здрава, плодородна и успешна година.
От далечната 1997 година към читалището в село Градец този обичай възражда тази красива пролетна традиция в навечерието на Страстната седмица да се лазарува из селото! Тази година, към автентичната лазарска група, лазаруваха 13 момичета на възраст между 8 и 14 години. Събраните средства от дарения и яйца бяха раздадени на участниците, като всеки получи по 15 лева и много лакомства.
Лазаруването ни приключи с много емоции в късния следобед на днешния ден. Утре ще посрещнем Цветница с празнична литургия в православния ни храм "Св. Пророк Илия", където ще бъдат отслужени и Великденските литургии, а на 25 април, по стара традиция ще празнуваме на Алботинския скален манастир.
Светли Великденски празници! Бъдете живи и здрави и нека Бог Ви дари с благодат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар